annonse

Store spørsmål om skilsmisser.

Tankefull i Cape Town

Tankefull i Cape Town

Å skille seg etter mange års samliv er ingen spøk og ikke akkurat noe for lettvektere for det er tung materie. Alt du trodde på en gang i tiden, alle felles drømmer en hadde en gang er borte, det du bygget opp sammen skal deles eller selges. Barna skal til og med fordeles og må ha to hjem og hver sin forelder å forholde seg til,  så nei det er ingenting jeg med letthet anbefaler.

I det året som har gått har jeg fått høre mange horrible historier om hvordan par går fra hverandre.  Historier hvor den ene parten bare sier ‘jeg vil ikke mer’ uten noe forvarsel og flytter ut dagen etter,  det handler mye om løgner og svik,  ikke minst om utroskap som har pågått over lang tid. Nye partnere som står klar til å hoppe over i ektesengen før sengetøyet er skiftet og svært ofte er det lite av ærlig kommunikasjon eller ingen kommunikasjon i det hele tatt.  Igjen sitter en partner i sjokk som det tar lang tid å komme over, noen klarer det aldri, og de fleste trenger hjelp til å sortere en så stor sorg det er når familielivet rakner.

Hvordan er det mulig at så mange kan bli så umoralske og miste hodet totalt og svikte sine aller nærmeste på det groveste?  Barna mister sine trygge rammer i egosentrismens rus.  Hvorfor er slike råtne handlinger så vanlige? Vi lærer jo våre barn at de skal ikke svikte sine venner, lyve eller bedra.  Det er jo den første moralske læren vi omtrent får.

Kjærlighet mellom to mennesker kan ta slutt og det skjer hele tiden. Hverdagen med barn, jobb og haugevis med krav kan ta oss uten tvil bort fra det magiske som en gang var og langvarige forhold har sin sørgmodige slutt.   Det betyr ikke at en ikke skal gjøre en innsats for å holde sin egen moral innenfor visse rammer?

Å bli et par krever kjærlighet for hverandre men også respekt og beundring og viktigst av alt god og ærlig kommunikasjon!  I Norge er det 50 % av ekteskapene som går i oppløsning og utrolig mange skiller lag på verst tenkelige måter, det er et tegn i tiden som må tas på alvor.

Hver enkelt av oss har et ansvar i hvordan vi utvikler oss og hvordan vi oppfører oss. I krig og fred er alt mulig sier et ordtak.  I en skilsmisse kommer du i kontakt med dine dypeste og mørkeste sider, derfor er det desto viktigere å holde fokus på hvilken retning innenfor sigen egen moral en vil velge å ta. Det er jo i de verste periodene i livet man lærer seg selv å kjenne og også utvikler seg. Ta godt vare på deg selv,  vær tro mot deg selv og husk de fine verdiene som finnes i deg.   Alle som en trenger de gode motiv og hensikter i en verden som snart går av hengslene.

Det har jeg tro på.

Fred

Fred

close